Jolie & Groot Hart

Stichting Groot Hart maakt een racebelevenis mogelijk voor ernstig zieke kinderen en wil hen daarmee de dag van hun leven bezorgen.

‘Eigenlijk hoort ze al niet meer te kunnen lopen’, zegt een moeder tegen me over haar 12-jarige dochter. Haar dochter luistert onverstoorbaar mee met ons gesprek. De ogen verraden een spoor levenservaring die ik soms niet eens terugzie bij volwassenen. De gezinnen die stichting Groot Hart een onvergetelijke dag op het circuit aanbieden zitten allemaal ergens diep in mijn hart. Ze raken me met hun verhalen over veerkracht en doorzettingsvermogen; over ‘eruit halen wat erin zit’.

Groot Hart @ PinksterRaces 2016 (foto: © Tycho Müller | Tycho's Eye Photography)
Groot Hart @ PinksterRaces 2016 (foto: © Tycho Müller | Tycho’s Eye Photography)

Sommige kindjes hebben nierafwijkingen, de ander een hersentumor, hartafwijkingen of taaislijmziekte. Er zijn kinderen bij die vaker met hun specialist  in een kliniek in een ver buitenland praten dan met hun leraar. Maar allemaal hebben ze één ding gemeen: de gave om optimaal te genieten van elk klein momentje van intens geluk wat ze tegenkomen.

Een nieuw verhaal

En dat is precies wat Groot Hart hen wil bieden: een racebelevenis die ze zich hun hele leven zullen blijven herinneren. Een moment dat ze alle moed, die ze normaliter inzetten om weer gezond te worden, gebruiken om in te stappen naast één van onze coureurs op het circuit. Wanneer ze eigenlijk niet durven, maar hun angst willen overwinnen. Als de motoren hun jankende bekken opentrekken en de gespannen gezichten de eerste lach vertonen. De triomf als ze uitstappen en we nog weken achtereen tekeningen krijgen toegestuurd van de Radical waarin ze mee hebben mogen rijden.

Groot Hart @ PinksterRaces 2016 (foto: © Tycho Müller | Tycho's Eye Photography)
Groot Hart @ PinksterRaces 2016 (foto: © Tycho Müller | Tycho’s Eye Photography)

We geven ze een nieuw verhaal. Een andere manier waarop ze hun moed bij elkaar moeten rapen. Eentje waarvan de mondhoeken omhoog in plaats van omlaag gaan. Dat verschil merkt elk kind. Voor velen van hen werkt het zelfs door in de beslissingen die ze nemen ten aanzien van hun gezondheid. Kinderen die uiteindelijk toch hun medicijnen gaan innemen, omdat ze besluiten om later ook coureur te worden. Als ze perspectief zien wat ze voorheen niet zagen is de uitwerking daarvan op hun ouders en broertjes of zusjes erg groot. Daar doet de stichting het voor. En daar doe ik het voor, want het effect reikt zoveel verder dan alleen het aanbieden van een leuke familiedag op het circuit.

 

Groot Hart @ PinksterRaces 2016 (foto: © Karenza van Rijn)
Groot Hart @ PinksterRaces 2016 (foto: © Karenza van Rijn)

‘Is het niet erg intensief om ook nog vrijwilligerswerk te doen naast je bedrijf’, word me wel eens gevraagd. Uiteraard sta ik wel eens met tranen in mijn ogen, soms vanwege het geluk en soms vanwege het verdriet wat ik tegenkom bij deze families, maar dat hoort erbij. Juist deze kinderen, die aan het einde van de dag weer gloeiend van plezier en vol trots huiswaarts keren, geven me energie. Hun moed en enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik ben er trots op dat ik als perswoordvoerder deze prachtige stichting mag ondersteunen, zodat we onze Groot Hart kids nog vele jaren blij mogen maken.

 

Wil jij deze kinderen ook een hart onder de riem steken en ons helpen? Check dan onze site voor meer informatie of volg ons op Facebook.